Header-OBU-4.jpg

Sfaturi despre taxa de drum HU-GO

Cum eviți greșelile la plata eletronică a taxei HU-GO

Scris de: Camelia Filip in data de: Jun 16, 2017 10:07:37 AM

 

Ca orice șofer pregătit pentru călătorie, vrei să te asiguri că tot ceea ce faci este corect și că elimini eforturile suplimentare în legătură cu achiziționarea biletului sau a plății online pentru taxa de drum.

 

Cel mai ușor, poți să te asiguri de acest lucru dacă ești bine informat!

Ghidul pregătit pentru tine cu cele mai frecvente greșeli făcute de utilizatori în taxarea electronică te poate ajuta să eviți orice încurcătură de acest fel.im1

Am surprins câteva scenarii pe care te invităm să le citești cu atenție și să ții cont de ele când îți concepi călătoria și rutele cele mai potrivite pentru tine!

Dacă plătești:

  • offline, cu ajutorul tichetului: taxa de drum HU-GO trebuie achitată înainte de a intra pe tronsoanele taxabile din Ungaria. Ruta proiectată și imprimată la chioșc se achită mai întâi la casă și abia apoi poți începe să folosești rețeaua de drumuri. Tichetul pentru ruta proiectată va permite o singură utilizare, într-o singură direcție, exclusiv pe ruta proiectată. La proiectarea rutei e nevoie de multă atenție la indicarea corectă a ordinii punctului de pornire, a punctelor intermediare și a destinației.
  • prin intermediul OBU: confirmarea plății este automată însa trebuie să te asiguri că echipamentul este pornit si funcțional! De asemenea, verifică dacă ai alimentat contul HU-GO cu o sumă care să acopere valoarea cheltuielilor prevăzute. Prin achiziționarea online, poți începe utilizarea drumurilor numai după ce devii utilizator înregistrat.
  • online, prin cumpărarea unui tichet ad-hoc: utilizarea drumurilor se poate face numai după primirea confirmării că plata cu cardul a fost acceptată și că tranzacția este reușită. Perioada de valabilitate începe din momentul plății tichetului.

Cum poți evita amenzile?

Asigură-te că în contul tău HU-GO ai înregistrat numărul actual al axelor (folositoare în special în cazul cuplării / decuplării remorcilor) și că ai indicat corect gradul de poluare al vehiculului! Nu uita să-ți alimentezi contul HU-GO cu sumele necesare întregului parc auto care traversează Ungaria!

Ce faci dacă apare o redirecționare pe traseu?

Poți abandona ruta planificată inițial și poți folosi tronsoanele de drum indicate pentru ocolire, fără să fii nevoit să plătești taxe suplimentare. Însă, scutirea de taxă se referă doar la aceste tronsoane redirecționate (de obicei, din cauza unui accident sau a lucrărilor care se efectuează pe autostradă), așadar, atât părăsirea lor și folosirea altor tronsoane taxabile, cât și nerevenirea la ruta inițială cu prima ocazie disponibilă, se înregistrează ca utilizare neautorizată a drumurilor!

Dacă ești utilizator:

  • Înregistrat, atunci poți cumpăra biletul pentru ruta proiectată în avans, cu maxim 30 zile calendaristice înainte de a utiliza drumurile. Biletul este valabil de la orele 00:00 ale primei zile de valabilitate, până la orele 24:00 ale zilei calendaristice următoare. De asemenea, biletul se poate returna până la ora 24:00 a zilei care precede perioada de valabilitate a biletului.
  • Neînregistrat, biletele vor fi valabile din momentul achiziționării lor până la sfârșitul zilei calendaristice următoare. În acest caz, de utilizator neînregistrat, biletele nu se pot răscumpăra!

Ce faci dacă dorești să reconfigurezi traseul din mers?

În principiu, ruta aleasă este și cea pe care trebuie să o respecți! Mai exact, sistemul de verificare nu poate accepta cazul în care transportatorul folosește, în loc de autostradă, drumul principal paralel cu acesta, cu un cost mai redus.

Traseul se poate configura ușor dacă ești utilizator online înregistrat în platforma HU-GO. Atunci, modificările sunt facile, deoarece sistemul face update-uri din trafic în timp real.

Nu în ultimul rand, nu uitați să verificați corectitudinea numărului de înmatriculare și a codului de țară (dacă, totuși, v-a fost impusă o amendă).

Vă dorim drum bun și fără incidente!